Posts

Showing posts from 2014

Tips Pilih dan Guna Payung

Image
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Berdasarkan pemerhatian teliti Paly dengan orang di sekeliling, kebanyakan antara mereka boleh Paly katakan salah pilih payung. Sebab kenapa? Tak kena dengan cuaca kat Malaysia nie; musim hujan dan panas iaitu negara Malaysia ni boleh diklasifikasikan sebagai negara tropika. 
Maka dengan itu, kali nie Paly nak kongsi pulak tips-tips Paly sendiri (rasanya orang lain pun ada buat benda yang sama). Sebab Paly pun memang kaki payung. Boleh kata Paly ni putera lilin. Sebab kulit Paly ni cepat burn. Haha!
1. Pilih payung yang boleh pantul cahaya matahari. Hal yang demikian, tak ada bezanya kalau pakai payung yang lut cahaya/sinar masa tengah hari yang terik tu. Tembus jugak kena kat korang. Kalau waktu hujan, boleh la pakai payung macam tu. Tapi, sebaiknya beli je payung yang pantul cahaya matahari tu. Yang warna luarnya perak (silver) dalamnya berwarna gelap.

2. Pilih payung yang sesuai dengan saiz badan korang. Jangan terlalu kecil mahupun terlalu besar.…

Kelebihan surah Al-Mulk

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Salam sejahtera, pejam celik pejam celik sudah setahun berlalu. Blog ni sudah sekian lama ditinggalkan dan Paly masih dalam dilema sebab sibuk dengan pengajian Paly.
Tampak gayanya blog ni sudah berhabuk ditinggalkan setahun lepas. Haha! Maafkan Paly kepada yang ternanti-nantikan post terbaru. Mungkin tak ada langsung kot. Hehe~ Takpe la sekadar seronok sendiri je. 
Hmm, topik kali ni nak kongsi satu bende je. Kelebihan Surah Al-Mulk. Secara keseluruhan bila kita baca surah ni, insyaAllah dalam liang lahad kelak kita akan selamat dari seksaan kubur.Ibnu Abbas berkata: “Pada suatu hari ada seseorang menghampar jubahnya di atas kuburan dan ia tidak tahu bahwa tempat itu adalah kuburan, ia membaca surat Al-Mulk, kemudian ia mendengar suara jeritan dari kuburan itu: Inilah yang menyelamatkan aku. Kemudian kejadian itu diceriterakan kepada Rasulullah saw. Lalu beliau bersabda: Surat Al-Mulk dapat menyelamatkan penghuni kubur dari azab kubur.” (Ad-Da’awat Ar-R…