Posts

Showing posts from June, 2012

Pengalaman 17 Tahun 8 bulan

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Kali nie Paly nak cerita pasal pengalaman yang Paly alami sepanjang Paly hidup selama 17 tahun 8 bulan nie. Haha! Kira tu! Okay, Paly rasa memang ramai antara korang mempunyai persamaan dengan pengalaman yang Paly lalui nie. Walau bagaimana pun, nak cerita jugak! Haha!
Sepanjang Paly bersekolah menengah yakni kat Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah, Taiping (SERATAS) sejak dari tingkatan satu sampai la tingkatan lima, Paly rasa dah banyak jenis keluarga Paly jumpa. Yup! Paly pernah bermalam di rumah2 kawan2 Paly. Ramai jugak laa~ Antaranya, Hambali, Amirul Sidek, Hafizuddin Tajuddin, Harith, dan ramai lagi laa~ Haha! 
Tapi, ada jugak Paly bermalam di rumah Dr. Zulkarimah; mak angkat dari MEKAR, Mak Cik Khadijah; ibu kepada anak yang dijaga oleh mak cik Paly, Normah suatu ketika dahulu di Taiping dan lain2. Hehe~ Tak dapat disenaraikan di sini sebab tak berapa ingat sangat. Banyak makan semut kot Paly nie? Haha! 

Dari sudut pandangan yang lain, Paly…

Keputusan Rayuan UPU 2012

Image
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Bismillah pembuka inspirasi. Selamat siang! Hehe~ Setelah sekian lama menunggu, akhirnya tibalah masanya. Masa untuk apa? Haa~ Inilah masanya untuk mengetahui keputusan UPU yang telah dibuat rayuan bagi yang gagal mendapat tempat masa periksa keputusan UPU sebelum nie.
Ya! Ada sesetengah kawan Paly tak dapat masa keputusan UPU yang sebelum nie. So, diorang ataupun korang telah pun membuat rayuan kepada pihak UPU, kan? Haha! Takpe2 harap2 doa korang nak masuk IPT tercapai walaupun ada yang dah membuat keputusan nak kerja terus. Hmm~ Ikut korang la~ Korang dah besar! Boleh berfikir sendiri. Takkan nak duduk bawah ketiak mak lagi kot! Haha!
Keputusan rayuan nie dibuka di laman web UPU sendiri pada pukul 12 tengah hari, hari nie; 14 Jun 2012. Minggu kedua bulan Jun; seperti yang diuar2kan sebelum nie. Walau papepon, Paly nak ucapkan semoga berjaya kepada rayuan yang telah korang buat sebelum nie. Kalau ada rezeki tu, Alhamdulillah laa~ Tapi kalau masih ta…

Be A Team Malaysia Superfan!

Salam pertemuan kembali! Haha! Haa~ Kali nie Paly nak beritahu korang pasal Olimpik 2012 yang bakal diadakan di London tak lama lagi. Hehe~ Maka, demi menyokong atlet2 kita yang akan bertanding, Team Malaysia telah membuat beberapa acara dan pertandingan bagi memperkenalkan Olimpik London 2012 nie.
Sebelum tu, antara acara2 yang atlet2 kita sertai ialah :
Haa~ Nie part yang Paly nak cerita kat korang semua! Baca tajuk balik. Be A Team Malaysia Superfan! Hehe~ Dia sebenarnya satu online contest untuk kita semua menyokong atlet2 kita nie. Kalau dah tau dia adalah suatu contest, mesti la ada hadiah, kan? Haha! Hadiah dia ialah :- 4x Grand Prize - All Expense Paid Trip To support our atlets in LONDON worth up to RM60, 000 28x Consolation Prize - Sony gadgets, devices and cameras worth up to RM40, 000 Haa~ Macam mana? Gempak, kan? Hehe~ Paly boleh la join contest nie sebab Paly masuk U bulan September. Kalau ada rezeki terpijak, Alhamdulillah laa~ Hehe~ 
Sebenarnya inspirasi kali ni boleh…

Definisi Sebenar Followers

Image
Okay, pagi nie terasa ringan je tangan nie nak buat inspirasi baru. Haha! Sebenarnya, inspirasi nie memang dah terfikir dari semalam lagi. Semalam, entah datang mana semangat nak bersiar2 kat blog2 blogger yang bermacam2 bentuk dan rupa. Tak lupa pula kepada variasi entri yang diorang taip. Hehe~ 
Seperti biasa, lepas muqadimah, kita terus ke tajuk utama inspirasi nie. Hehe~ Hmm, followers. Paly ada buat pemerhatian kat group2 blog kat Facebook dan dapati kebanyakan blogger2 nie memang suka sangat taip perkara yang sama. Contoh laa~jom baca sini...jangan lupa tinggalkan link korang erkk n follow me... sudi-sudi laa jengok,follow n tinggalkan link korg kat cbox tuu.. trimas! done follow you, follow me back, yaw!Haa~ itu antaranya lah! Haha! Okay, awal2 Paly nak cakap inspirasi nie merupakan persepsi Paly sendiri mengenai perkara nie. Kalau ada yang Pay cakap nie membuatkan korang terasa atau terguris hati, my apology, okay? Paly sekadar beri pandangan Paly je~ Tak terniat di hati nak me…

Pandangan terhadap cerita atau filem hantu

Image
Haa~ Hari nie Paly tergerak hati nak bagi persepsi Paly sendiri tentang cerita atau filem hantu nie. Secara peribadi, Paly memang suka sangat tengok filem hantu. Betul! Minat sesangat. Tambah2 pulak, bila malam2, Paly akan tengok cerita hantu. Hehe~ Kalau korang, tak tau la pulak, kan? Haha!
Hmm~ Sebenarnya, saban hari makin banyak filem hantu diterbitkan oleh para penerbit. Korang sedar tak? Haha! Kalau tak, tak pe la~ Bukan nak salahkan korang sebab korang tak tau. Paly sendiri pon tak pasti. Hehe~ Dengar2 uar2 je. Walau bagaimanapun, seram2 pon orang tengok jugak, kan? Haha! Dah takde filem lain! 

Okay la! Pandangan Paly terhadap filem hantu. Hmm~ soalan cepumas nie! Haha! Bagi Paly, elok jugak kalau ada filem hantu nie sebab dari sudut perspektif positif, bila kita tengok cerita macam nie, kita dapat melatih perasaan kita agar tak keterlaluan sangat. Dalam erti kata lain, kita boleh perkuatkan proses memanipulasikan perasaan kita.
Haha! Mesti korang tak faham, kan? Contoh la Paly …