Posts

Showing posts from May, 2012

Tips Cemerlang Dalam Exam

Image
Haha! Apa khabar korang semua? Hehe~ Kali nie pulak Paly nak kongsi rahsia Paly cemerlang dalam peperiksaan. Hmm~ Topik nie memang Paly nak buat lama dah. Maka, oleh sebab agak ramai yang tanya tips2 Paly nie; Paly buat laa~ Haha! 
Sebenarnya, secara jujurnya, tips2 nie sama je dengan tips belajar yang kita selalu kita dengar atau baca. Cuma, yang bezanya, sikap orang tu sendiri. Buat ke tak buat. Ikhlas ke tak ikhlas. Itu je~ Tapi, kalau nak lebih, korang kena ikut satu perumpamaan Inggeris nie;Excellent students didn't do different things, they just do things differently. Sebelum tu, Paly sekolah SBP (Sekolah Berasrama Penuh), jadi mungkin ada tips2 yang lain sikit kalau nak dibandingkan dengan korang yang bersekolah harian. Juga, mostly perkara yang Paly buat selama nie. Rambut sama hitam hati lain2. Walau bagaimanapun, Paly akan cuba beritahu secara umum.
Okay, Paly nak utamakan yang paling penting. Niat. Nawaitu kita perlu betul. Tiap2 pagi tu sebelum nak pegi sekolah, lafazk…

Selamat Maju Jaya!

Image
Isk3! Sedihnya~ Tak lama lagi kawan2 Paly dari SERATAS akan ikut halatuju masing2. Sekarang, sudah tiba masanya untuk mereka naiktaraf sistem pembelajaran mereka. They'd grown up so fast! Haha! Ada sesetengah yang akan bersama2 juga dalam IPT nanti. Hmm~ Nampaknya Paly akan merasa sunyi sementara nak tunggu bulan September nanti. 
Walau apa pun, rasanya sempat lagi Paly nak buat ucapan kepada kawan2 yang Paly kenal dari sekolah rendah (Sekolah Kebangsaan Kenering) sehingga sekolah menengah (Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah). Ehem!Assalamualaikum, guys. Paly nak ucapkan selamat maju jaya dalam hidup korang nanti. Nasihat Paly dari hati seorang rakan, belajar dengan bersungguh-sungguh tau! Sentiasa ingat mak ayah korang. Kat IPT nanti jaga diri elok-elok sebab kita nie masih mentah lagi dalam dunia yang baru kita melangkah masuk. Macam2 boleh jadi. Perkara yang kita tak pernah terfikir mungkin akan berlaku. 
Tapi, bagi yang beragama Islam, dengan dekatkan diri kita kepada Al…

Peluang Kerjaya Graduan Arkitek

Bertemu kita kembali. Hehe~ Paly rasa nak terus kepada main topik kali nie sebab mood pon macam tak seberapa. Tapi, nak buat camne, kena la post sesuatu demi elak chronicle ni daripada hilang ditelan arus pemodenan. Hehe~
Sebenarnya, semalam ayah Paly ada cakap yang bila kita belajar di universiti bumiputera seperti UiTM, nanti peluang pekerjaan agak sukar dicari kerana katanya lagi syarikat bukan bumiputera akan mempertimbangkan permohonan pekerjaan Paly sebab Paly nie belajar kat universiti bumiputera. Maksud ayah Paly, dia kalau boleh tak nak Paly belajar kat UiTM. Walau bagaimanapun, ayah ade gak cakap nie hanya cadangan ayah sahaja. Terpulang kepada Paly nak belajar kat mana.
Asalnya, ayah Paly dah banyak kali cakap pasal bende nie. So, tiap2 kali tu laa perasaan Paly nie berbelah bagi. Tak pasti samada pandangan ayah pasal bende nie betul atau pun tak. Tapi, alhamdulillah~ Allah beri Paly petunjuk. Paly terus hantar emel kepada pensyarah UiTM yang Paly kenal; juga seorang arkit…

Semakan Keputusan Permohonan UPU

Haa~ Halo! Halo! Haha! Paly tau sekarang merupakan masa yang genting! (tak de la genting sangat). Saat2 yang dinantikan oleh calon2 SPM 2011 selepas isi UPU sebelum nie. Terima lah! Semakan nie boleh di'check' mulai pukul 12 tengah hari bertarikh hari nie, 7 Mei 2012.Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan ke IPTA/Politeknik PremierHaa~ Walau apa pun, tahniah kepada yang mendapat choice pertama yakni bende yang korang nak, kan? Hehe~ Walaupun ada yang pakat isi je~ Sebab result tak berapa okay. ==" Ikut nasib je~ 
Btw, Paly dah check dah walaupun Paly dah dapat surat tawaran sebelum nie. Apa? Korang tak tengok lagi? Meh Paly tunjuk kat SINI. Tapi, kali nie Paly check lain. Hehe~ Nasib baik boleh. Kalau tak, sesak macam tadi. 
Sekarang nie Paly kena tunggu keputusan temuduga Sarjana Muda tu. Hmm~ harap2 la dapat dan dapat kat UiTM Puncak Alam. Lagipun jauh sikit dari Perak. Sekali sekala nak belajar jauh. Dari kampung ke Kenering ke Taiping dan moga2 ke Shah Alam. Aminn~
Bukan…

Majlis Akad Nikah Scha Al Yahya dan Awal Ashaari

Salam pertemuan kembali (walaupun ada yang baru baca. Hehe~)! Haa~ Korang mesti tahu kan pasal majlis akad nikah artis2 yang Paly yakin semua orang kenal; Scha Al Yahya dan Awal Ashaari. Sebenarnya mereka nie dah lama kenal antara satu sama lain. Cuma Awal nak tunggu masa yang sesuai untuk mengambil Scha sebagai yang halal buatnya. 
Sebelum nie, kita dapat tengok Awal melamar Scha secara LIVE dalam rancangan Propaganza. Yang Play tak tahan tu, Awal ada sebut ayat dialog yang sama macam dalam cerita Syurga Cinta. "Sudikah awak menjadi yang halal buat saya?"Lebih kurang laa~ tapi yang nie real punya! Paly rasakan, masa tu ada rama2 dalam perut Awal (Butterfly in the stomach~ Haha!). Ye laa! Bukan selalu kita buat kan? Melainkan kalau korang nie suka tukar2 pompuan bagi lelaki. Tapi, Paly tak kata korang laa~ Paly cakap korang yang lain. Haha!
Tapi kan, Paly agak terkilan sebab ingat boleh la tengok majlis nie LIVE kat Astro Ria(104) ngan Astro Awani(501). Tapi, tunggu punya tung…

Singkatan Dalam SMS & Chat

Aaaa~ Another pleasant day! Hehe~ Apa khabar korang semua. Hmm~ Tajuk kali nie Short Term in Texting or Chatting! Haha! Tu dalam English punye. Tergerak pulak hati nie nak kongsi bende alah nie. Paly yakin ramai antara korang yang tau short term nie, kan? Tapi, yang makin hari makin banyak bende2 sedemikian berkembang. Maksud Paly, ade je new words dalam sehari. Ada ketika tu Paly baca pon sampai terbelit lidah nie, haa! Haha! Sakit otot mulut nak bacanye. =="
Haha! Paly nak share beberapa perkataan yang biasa kita baca dan ada juga perkataan yang korang  tak pernah dengar pon sebelum nie. Berikut adalah perkataan2nya :-2moro - Tomorrow2nite - TonightBRB - Be Right BackBTW - By The WayB4N - Bye For NowBFF - Best Friends ForeverGR8 - GreatGTG - Got To GoILY - I Love YouJ/K - Just KiddingL8R - LaterLMAO - Laughing My Ass OffLOL - Laughing Out Loud / Lots Of LoveNP - No ProblemNOOB - New person to a site or gameOIC - Oh, I SeeOMG - Oh My GodOT - Off TopicSYR - Serve You RightTHX or T…