Posts

Showing posts from 2012

Bosan? Rutin Normal

Image
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Salam hari yang indah wahai pembaca inspirasi Paly~ Hehe~ Rindu tak? Mesti la tak, kan? Dah agak! Paly nie bukannya blogger artis macam Lyssa Faizureen ngan Ben Ashaari tu. Hehe~ Siapa la diri nie yang nak dibandingkan dengan blogger2 yang famios tu. Isk3! :'( Haha! Relax2~ Drama je tu tadi. Seperti biasa la kalau baca inspirasi Paly. Kena la ada muqadimah. 
Okay! Tajuk inspirasi kali nie ialah BOSAN! Hmm, pada pandangan Paly, majoriti antara kita terutamanya bagi golongan pascamerdeka nie yakni generasi muda pada masa kini memang terkenal sangat dengan bosan. Haha! Betul la, kan? Betul la tu!  Tapi, korang tahu ke maksud bosan tu sebenarnya? Setiap individu mesti ada persepsi masing2 atas sesuatu perkara. Persis pepatah, rambut sama hitam hati lain-lain. Okay, selepas Paly membuat research berkenaan maksud bosan nie, berikut merupakan maksud/erti/definisi bosan. Paly dapat kat MacmillanDictionary. 1. feeling impatient or dissatisfied, because yo…

Pengalaman 17 Tahun 8 bulan

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Kali nie Paly nak cerita pasal pengalaman yang Paly alami sepanjang Paly hidup selama 17 tahun 8 bulan nie. Haha! Kira tu! Okay, Paly rasa memang ramai antara korang mempunyai persamaan dengan pengalaman yang Paly lalui nie. Walau bagaimana pun, nak cerita jugak! Haha!
Sepanjang Paly bersekolah menengah yakni kat Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah, Taiping (SERATAS) sejak dari tingkatan satu sampai la tingkatan lima, Paly rasa dah banyak jenis keluarga Paly jumpa. Yup! Paly pernah bermalam di rumah2 kawan2 Paly. Ramai jugak laa~ Antaranya, Hambali, Amirul Sidek, Hafizuddin Tajuddin, Harith, dan ramai lagi laa~ Haha! 
Tapi, ada jugak Paly bermalam di rumah Dr. Zulkarimah; mak angkat dari MEKAR, Mak Cik Khadijah; ibu kepada anak yang dijaga oleh mak cik Paly, Normah suatu ketika dahulu di Taiping dan lain2. Hehe~ Tak dapat disenaraikan di sini sebab tak berapa ingat sangat. Banyak makan semut kot Paly nie? Haha! 

Dari sudut pandangan yang lain, Paly…

Keputusan Rayuan UPU 2012

Image
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Bismillah pembuka inspirasi. Selamat siang! Hehe~ Setelah sekian lama menunggu, akhirnya tibalah masanya. Masa untuk apa? Haa~ Inilah masanya untuk mengetahui keputusan UPU yang telah dibuat rayuan bagi yang gagal mendapat tempat masa periksa keputusan UPU sebelum nie.
Ya! Ada sesetengah kawan Paly tak dapat masa keputusan UPU yang sebelum nie. So, diorang ataupun korang telah pun membuat rayuan kepada pihak UPU, kan? Haha! Takpe2 harap2 doa korang nak masuk IPT tercapai walaupun ada yang dah membuat keputusan nak kerja terus. Hmm~ Ikut korang la~ Korang dah besar! Boleh berfikir sendiri. Takkan nak duduk bawah ketiak mak lagi kot! Haha!
Keputusan rayuan nie dibuka di laman web UPU sendiri pada pukul 12 tengah hari, hari nie; 14 Jun 2012. Minggu kedua bulan Jun; seperti yang diuar2kan sebelum nie. Walau papepon, Paly nak ucapkan semoga berjaya kepada rayuan yang telah korang buat sebelum nie. Kalau ada rezeki tu, Alhamdulillah laa~ Tapi kalau masih ta…

Be A Team Malaysia Superfan!

Salam pertemuan kembali! Haha! Haa~ Kali nie Paly nak beritahu korang pasal Olimpik 2012 yang bakal diadakan di London tak lama lagi. Hehe~ Maka, demi menyokong atlet2 kita yang akan bertanding, Team Malaysia telah membuat beberapa acara dan pertandingan bagi memperkenalkan Olimpik London 2012 nie.
Sebelum tu, antara acara2 yang atlet2 kita sertai ialah :
Haa~ Nie part yang Paly nak cerita kat korang semua! Baca tajuk balik. Be A Team Malaysia Superfan! Hehe~ Dia sebenarnya satu online contest untuk kita semua menyokong atlet2 kita nie. Kalau dah tau dia adalah suatu contest, mesti la ada hadiah, kan? Haha! Hadiah dia ialah :- 4x Grand Prize - All Expense Paid Trip To support our atlets in LONDON worth up to RM60, 000 28x Consolation Prize - Sony gadgets, devices and cameras worth up to RM40, 000 Haa~ Macam mana? Gempak, kan? Hehe~ Paly boleh la join contest nie sebab Paly masuk U bulan September. Kalau ada rezeki terpijak, Alhamdulillah laa~ Hehe~ 
Sebenarnya inspirasi kali ni boleh…

Definisi Sebenar Followers

Image
Okay, pagi nie terasa ringan je tangan nie nak buat inspirasi baru. Haha! Sebenarnya, inspirasi nie memang dah terfikir dari semalam lagi. Semalam, entah datang mana semangat nak bersiar2 kat blog2 blogger yang bermacam2 bentuk dan rupa. Tak lupa pula kepada variasi entri yang diorang taip. Hehe~ 
Seperti biasa, lepas muqadimah, kita terus ke tajuk utama inspirasi nie. Hehe~ Hmm, followers. Paly ada buat pemerhatian kat group2 blog kat Facebook dan dapati kebanyakan blogger2 nie memang suka sangat taip perkara yang sama. Contoh laa~jom baca sini...jangan lupa tinggalkan link korang erkk n follow me... sudi-sudi laa jengok,follow n tinggalkan link korg kat cbox tuu.. trimas! done follow you, follow me back, yaw!Haa~ itu antaranya lah! Haha! Okay, awal2 Paly nak cakap inspirasi nie merupakan persepsi Paly sendiri mengenai perkara nie. Kalau ada yang Pay cakap nie membuatkan korang terasa atau terguris hati, my apology, okay? Paly sekadar beri pandangan Paly je~ Tak terniat di hati nak me…

Pandangan terhadap cerita atau filem hantu

Image
Haa~ Hari nie Paly tergerak hati nak bagi persepsi Paly sendiri tentang cerita atau filem hantu nie. Secara peribadi, Paly memang suka sangat tengok filem hantu. Betul! Minat sesangat. Tambah2 pulak, bila malam2, Paly akan tengok cerita hantu. Hehe~ Kalau korang, tak tau la pulak, kan? Haha!
Hmm~ Sebenarnya, saban hari makin banyak filem hantu diterbitkan oleh para penerbit. Korang sedar tak? Haha! Kalau tak, tak pe la~ Bukan nak salahkan korang sebab korang tak tau. Paly sendiri pon tak pasti. Hehe~ Dengar2 uar2 je. Walau bagaimanapun, seram2 pon orang tengok jugak, kan? Haha! Dah takde filem lain! 

Okay la! Pandangan Paly terhadap filem hantu. Hmm~ soalan cepumas nie! Haha! Bagi Paly, elok jugak kalau ada filem hantu nie sebab dari sudut perspektif positif, bila kita tengok cerita macam nie, kita dapat melatih perasaan kita agar tak keterlaluan sangat. Dalam erti kata lain, kita boleh perkuatkan proses memanipulasikan perasaan kita.
Haha! Mesti korang tak faham, kan? Contoh la Paly …

Tips Cemerlang Dalam Exam

Image
Haha! Apa khabar korang semua? Hehe~ Kali nie pulak Paly nak kongsi rahsia Paly cemerlang dalam peperiksaan. Hmm~ Topik nie memang Paly nak buat lama dah. Maka, oleh sebab agak ramai yang tanya tips2 Paly nie; Paly buat laa~ Haha! 
Sebenarnya, secara jujurnya, tips2 nie sama je dengan tips belajar yang kita selalu kita dengar atau baca. Cuma, yang bezanya, sikap orang tu sendiri. Buat ke tak buat. Ikhlas ke tak ikhlas. Itu je~ Tapi, kalau nak lebih, korang kena ikut satu perumpamaan Inggeris nie;Excellent students didn't do different things, they just do things differently. Sebelum tu, Paly sekolah SBP (Sekolah Berasrama Penuh), jadi mungkin ada tips2 yang lain sikit kalau nak dibandingkan dengan korang yang bersekolah harian. Juga, mostly perkara yang Paly buat selama nie. Rambut sama hitam hati lain2. Walau bagaimanapun, Paly akan cuba beritahu secara umum.
Okay, Paly nak utamakan yang paling penting. Niat. Nawaitu kita perlu betul. Tiap2 pagi tu sebelum nak pegi sekolah, lafazk…

Selamat Maju Jaya!

Image
Isk3! Sedihnya~ Tak lama lagi kawan2 Paly dari SERATAS akan ikut halatuju masing2. Sekarang, sudah tiba masanya untuk mereka naiktaraf sistem pembelajaran mereka. They'd grown up so fast! Haha! Ada sesetengah yang akan bersama2 juga dalam IPT nanti. Hmm~ Nampaknya Paly akan merasa sunyi sementara nak tunggu bulan September nanti. 
Walau apa pun, rasanya sempat lagi Paly nak buat ucapan kepada kawan2 yang Paly kenal dari sekolah rendah (Sekolah Kebangsaan Kenering) sehingga sekolah menengah (Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah). Ehem!Assalamualaikum, guys. Paly nak ucapkan selamat maju jaya dalam hidup korang nanti. Nasihat Paly dari hati seorang rakan, belajar dengan bersungguh-sungguh tau! Sentiasa ingat mak ayah korang. Kat IPT nanti jaga diri elok-elok sebab kita nie masih mentah lagi dalam dunia yang baru kita melangkah masuk. Macam2 boleh jadi. Perkara yang kita tak pernah terfikir mungkin akan berlaku. 
Tapi, bagi yang beragama Islam, dengan dekatkan diri kita kepada Al…

Peluang Kerjaya Graduan Arkitek

Bertemu kita kembali. Hehe~ Paly rasa nak terus kepada main topik kali nie sebab mood pon macam tak seberapa. Tapi, nak buat camne, kena la post sesuatu demi elak chronicle ni daripada hilang ditelan arus pemodenan. Hehe~
Sebenarnya, semalam ayah Paly ada cakap yang bila kita belajar di universiti bumiputera seperti UiTM, nanti peluang pekerjaan agak sukar dicari kerana katanya lagi syarikat bukan bumiputera akan mempertimbangkan permohonan pekerjaan Paly sebab Paly nie belajar kat universiti bumiputera. Maksud ayah Paly, dia kalau boleh tak nak Paly belajar kat UiTM. Walau bagaimanapun, ayah ade gak cakap nie hanya cadangan ayah sahaja. Terpulang kepada Paly nak belajar kat mana.
Asalnya, ayah Paly dah banyak kali cakap pasal bende nie. So, tiap2 kali tu laa perasaan Paly nie berbelah bagi. Tak pasti samada pandangan ayah pasal bende nie betul atau pun tak. Tapi, alhamdulillah~ Allah beri Paly petunjuk. Paly terus hantar emel kepada pensyarah UiTM yang Paly kenal; juga seorang arkit…

Semakan Keputusan Permohonan UPU

Haa~ Halo! Halo! Haha! Paly tau sekarang merupakan masa yang genting! (tak de la genting sangat). Saat2 yang dinantikan oleh calon2 SPM 2011 selepas isi UPU sebelum nie. Terima lah! Semakan nie boleh di'check' mulai pukul 12 tengah hari bertarikh hari nie, 7 Mei 2012.Semakan Keputusan Permohonan Kemasukan ke IPTA/Politeknik PremierHaa~ Walau apa pun, tahniah kepada yang mendapat choice pertama yakni bende yang korang nak, kan? Hehe~ Walaupun ada yang pakat isi je~ Sebab result tak berapa okay. ==" Ikut nasib je~ 
Btw, Paly dah check dah walaupun Paly dah dapat surat tawaran sebelum nie. Apa? Korang tak tengok lagi? Meh Paly tunjuk kat SINI. Tapi, kali nie Paly check lain. Hehe~ Nasib baik boleh. Kalau tak, sesak macam tadi. 
Sekarang nie Paly kena tunggu keputusan temuduga Sarjana Muda tu. Hmm~ harap2 la dapat dan dapat kat UiTM Puncak Alam. Lagipun jauh sikit dari Perak. Sekali sekala nak belajar jauh. Dari kampung ke Kenering ke Taiping dan moga2 ke Shah Alam. Aminn~
Bukan…

Majlis Akad Nikah Scha Al Yahya dan Awal Ashaari

Salam pertemuan kembali (walaupun ada yang baru baca. Hehe~)! Haa~ Korang mesti tahu kan pasal majlis akad nikah artis2 yang Paly yakin semua orang kenal; Scha Al Yahya dan Awal Ashaari. Sebenarnya mereka nie dah lama kenal antara satu sama lain. Cuma Awal nak tunggu masa yang sesuai untuk mengambil Scha sebagai yang halal buatnya. 
Sebelum nie, kita dapat tengok Awal melamar Scha secara LIVE dalam rancangan Propaganza. Yang Play tak tahan tu, Awal ada sebut ayat dialog yang sama macam dalam cerita Syurga Cinta. "Sudikah awak menjadi yang halal buat saya?"Lebih kurang laa~ tapi yang nie real punya! Paly rasakan, masa tu ada rama2 dalam perut Awal (Butterfly in the stomach~ Haha!). Ye laa! Bukan selalu kita buat kan? Melainkan kalau korang nie suka tukar2 pompuan bagi lelaki. Tapi, Paly tak kata korang laa~ Paly cakap korang yang lain. Haha!
Tapi kan, Paly agak terkilan sebab ingat boleh la tengok majlis nie LIVE kat Astro Ria(104) ngan Astro Awani(501). Tapi, tunggu punya tung…

Singkatan Dalam SMS & Chat

Aaaa~ Another pleasant day! Hehe~ Apa khabar korang semua. Hmm~ Tajuk kali nie Short Term in Texting or Chatting! Haha! Tu dalam English punye. Tergerak pulak hati nie nak kongsi bende alah nie. Paly yakin ramai antara korang yang tau short term nie, kan? Tapi, yang makin hari makin banyak bende2 sedemikian berkembang. Maksud Paly, ade je new words dalam sehari. Ada ketika tu Paly baca pon sampai terbelit lidah nie, haa! Haha! Sakit otot mulut nak bacanye. =="
Haha! Paly nak share beberapa perkataan yang biasa kita baca dan ada juga perkataan yang korang  tak pernah dengar pon sebelum nie. Berikut adalah perkataan2nya :-2moro - Tomorrow2nite - TonightBRB - Be Right BackBTW - By The WayB4N - Bye For NowBFF - Best Friends ForeverGR8 - GreatGTG - Got To GoILY - I Love YouJ/K - Just KiddingL8R - LaterLMAO - Laughing My Ass OffLOL - Laughing Out Loud / Lots Of LoveNP - No ProblemNOOB - New person to a site or gameOIC - Oh, I SeeOMG - Oh My GodOT - Off TopicSYR - Serve You RightTHX or T…

Pentas Akhir Pilih Kasih Musim 3

Bismillah pembuka bicara. Apa khabar korang semua? Paly tau mesti korang ternanti2kan post ni, kan? Hehe~ Kali nie Paly nak cite pasal perkara yang Paly minat sekali lagi berbakat! Korang mesti dah tau, kan? Ya! Lakon. Atau lebih spesifikasi lagi pasal Pilih Kasih. Untuk pengetahuan korang, Paly dapat hot seat ketika Pentas Final Pilih Kasih Musim ketiga nie. Tempat dia di Kompleks Penyiaran RTM Tunku Muhamad, Senawang, Nogori Sombilan. Hahaha!
Hmm~ rasanya ramai yang dah tengok Pentas Final Pilih Kasih, kan? OK! Paly nak cite dari awal. Mungkin post nie akan lebih panjang atau yang terpanjang sekali daripada post2 yang sebelum nie. Post2 yang sebelum nie pon dah panjang2, tambah lak post yang nie. Haha! Dah jadi lumrah Paly nak tulis panjang2~ Banyak bende nak dicerita. Idea keluar mencurah2! Haha! Tak de la sampai tahap munsyi tu~ Hah! Tengok baru intro, dah berjelar2~ Haha! XD
Kita bermula daripada Paly dapat call dari pihak TM. Petang hari Rabu, dalam pukul 3 ptg, Paly dapat call da…

Interview Degree Senibina UiTM

Haa~ Korang musti tak sabarkan nak baca pengalaman Paly dengan temuduga Sarjana Muda Sains (Senibina) kan? Untuk pengetahuan korang semua, Paly pegi temuduga tu semalam hari Ahad bertarikh 15 April 2012 di UiTM Seri Iskandar, Perak.
Nak cerita serba sedikit sebelum kita ke agenda utama, ye. Paly pergi temuduga ni dengan Yeop. Sebenarnya kami tumpang rumah mak sedara Yeop kat Kampung Gajah. Oleh sebab interview tu start pukul 8.30 pagi, kami kena bersiap sedia lebih awal.
Paly nak teruskan ke ujian melukis dulu. Ujian melukis ni dibuat di sebuah bilik mesyuarat di bangunan Fakulti Senibina, Perancangan dan Ukur. Ujian ni diambil secara beramai2. Di tengah2 bilik di atas meja, ada beberapa bentuk macam sfera, kuboid dan piramid. Kiranya macam gabungan laa~ setiap calon kena melukis gabungan tersebut di atas kertas A3 yang akan diorang sediakan. Masa diberi selama 1 jam. Syarat dia kena guna pensel 2B dan pemadam sahaja. Maka, setiap calon akan melukis objek2 tu di sudut pandangan yang ber…

Surat Panggilan Sarjana Muda Sains (Senibina)

Yo! Maafkan Paly sebab dah lama tak update blog Paly nie. Bukan apa, netbook Paly nie buat hal plak! Tapi sekarang dah ok lepas kena format kat kedai comp. Huhu~ habis sume barang2 best hilang! Haha! Tak pe la~ boleh cari balik. Yang tak boleh cari tu gambar kenangan. Yang tu la yang original punya. Sekali lagi, lupakan saja. Yang dah lepas tu biarkan. Sekarang nie nak masuk era baru. Era yang penuh dengan pancaroba yakni alam universiti!
Hehe~ Tengok tajuk post kita hari nie. Yup! Paly dapat temuduga tersebut. Kisahnya bermula begini, pagi tadi dalam pukul 11.10, Paly ada dapat text dari UiTM.

Haa~ gambar kat sebelah nie la text dia. Lepas Paly dapat text ni. Terus Paly bukak dia punya laman web. Ternyata sangkaan Paly tepat sekali! Memang Paly dapat course yang Paly pilih masa isi borang UPU.

Nasib baik Ar. Azman juga seorang lecturer kat UiTM Seri Iskandar hari tu rekomen kat Paly amik degree terus! Sebenarnya, Paly pun tak berapa tau sangat kalau bab2 camni! Biasa la~ Masih mentah!…

Cara Menjadi Arkitek

Kali ni, topik menarik sikit. Hmm, Paly rasa ramai jugak yang bercita2 untuk menjadi seorang arkitek. Tapi, kebanyakan antara mereka tak tahu caranya. Paly pun ada keinginan nak menjadi seorang arkitek jugak! Hehe~ Walaupun terpaksa jadikan kerjaya pelakon sebagai 'sidekick'.
OK. Selepas Paly ada buat research (macam saintis plak!), Paly dapat tahu sedikit sebanyak susur galur nak jadi seorang arkitek. Tapi, Paly tahu sikit je la yang faham. Mungkin info yang Paly bagi dapat bantu korang nanti ataupun vise versa (sebaliknya). Sebelum tu, kalau ada apa2 info yang tersilap yang Paly bagi ni, beritahu tau! Paly ni masih 'newbie'.  
Sebelum tu, Paly nak senaraikan perkara2 yang perlu korang fikirkan dalam kerjaya. Tapi, Paly akan tekankan untuk kerjaya arkitek sahaja. Perkara2 tersebut ialah:-Peluang pekerjaanKemahiran yang diperlukanTangga kerjaya (peluang naik pangkat)Kelayakan akademikJenis pekerjaan yang berpotensi dan apa tugas-tugasnyaSama ada memenuhi keperluan/kemahu…

Couple itu HARAM! (Part 2)

Inspirasi ni merupakan sambungan daripada Part 1. Paly ada cakap yang Paly ada baca satu artikel dari majalah Sinergi, kan? Haa~ Semalam, Paly ada cari artikel yang sama dengan apa yang Paly baca. Alhamdulillah! Jumpa jugak! Asal artikel ni dari laman web ILuvIslam. Trimas, ILuvIslam! Hehe~ 
Memang artikel ni sama dengan artikel yang Paly baca tu. Untuk pengetahuan korang, Paly ada ubah beberapa perkataan supaya mudah dibaca. So, jom kita baca!
********************* Firman Allah s.w.t:
"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk." (Surah al-Isra': ayat 32) Pernah seketika dulu saya rasa saya tak berguna. Masa dalam kelas kawan-kawan semua tak suka. Saya nak 'join', kawan kata saya menyibuk. Ada pula yang kata saya kuat emo. Sikit-sikit nak marah. Padahal sebenarnye saya nak tegur mereka buat bising masa belajar.
Lepas tu saya cuba buat lawak, kononnya nak tarik perhatian orang lain. Saya p…