Allah tu Maha Pemurah..

Ok.. post kali ni merupakan hasil daripada post yang semalam punya.. Tak baca lagi?? KLIK SINI .. Ok, kita teruskan lagi.. Petang tadi, time tengah syok study (SPM around the corner!!) Tiba2, mak panggil aku.. apa lagi terkejut beruk makyeh la~ hahaha.. selingan je.. mak ada tanya aku pasal dompet tu.. Hah?! Camne mak bleh tau pasal dompet tu?? Getus aku..

Rupa2nya, ada orang dah jumpa dompet aku! YEAY!!! Sonok la pe lagi! Dalam hati ni, rasa syukur sangat kepada Allah.. orang yang jumpa dompet aku tu orang Kampung Lawin.. tempat tinggal Boboy a.k.a Khairul Shafiq.. kalau tak kenal Boboy plak.. hah! KLIK SINI PLAK .. Kita teruskan lagi.. So, orang yang jumpa dompet tu kebetulan kawan sekolah abang aku.. Roslina namanya tak silap aku..

Time mak aku panggil aku tu.. sebenarnya mak nak pegi kedai... nak beli barang keperluan rumah~ Tunggulah aku kat rumah.. kendian bila mak aku dah balik.. dia terus ajak aku pergi rumah Roslina.. so, berangkat la kami ke rumah dia~ Sampai kat kampung tu.. dengan bantuan sorang gadis yang berdekatan (tak de la cantik sangat.. hehehe.. gurau je~)

Rora2 Yoya2~ Jumpa la rumah dia.. Kendian kami bertemu sambil dia bawak sekali dompet aku tu.. Menurut cite dia.. aunty conductor tu ada jumpa dompet tu.. dia ingat aku tunggu bas tu patah balik bila time bas tu nak balik Gerik dari Lenggong.. tapi time tu, aku sebenarnya tengah terkilan, kan? Tak boleh berfikir kejap..huhu.. Kebetulan Roslina naik bas tu dari Lenggong nak ke kampung dia.. dia tengok gambar IC aku tu cam abang aku.. setelah diconfirmkan oleh aunty conductor tu yang aunty tu kenal dengan mak aku.. dia ada tengok gambar mak aku yang terselit dalam dompet tu..

Apa lagi.. DOMPETKU TELAH DIJUMPAI SEMULA!!  hehe.. time perjalanan pulang ke rumah.. aku tersenyum sendirian.. ye la~ dah boleh masuk dewan nak amik SPM... hahha! tapi bila aku check balik isi dalam dompet tu.. duit dalam zip dah tak de.. tak silap aku RM30.. tinggal RM11 je dalamnya.. Hmm.. tak pe la~ halalkan je la~ Aku anggap duit tu aku sedekahkan kepada pengambilnya.. Bagi aku, ini sebagai bayaran untuk dompet aku..

Pengajarannya... Allah tu Maha Pemurah! Kalau ada apa2 perkara yang terjadi, kan? Allahlah yang menjadi tempat mengadu kita yang pertama.. jangan sesekali berputus harapan dengan Allah.. SesungguhNya Allah tu Maha Mendengar.. kendian baru cite kat mak bagi yang masih ada.. Sekian.. segala yang baik tu datang daripada Allah.. apa yang buruk tu datang dari Allah jugak berdasarkan kelemahan diri saya.. Wassalam~ ^_^

Comments